27 april 2011

Binnenkort te koop: InDesign CS5.5 boek!

.
Het InDesign CS5.5 boek wordt door Pearsons  worden uitgegeven als eBook PDF, dus straks ook bij Bol.com enzovoort te koop!

Vele, vele nieuwe, uitgebreide pagina's over EPUB en hoe te publiceren naar iPad en andere tablets met Adobe's DPS! En uiteraard alle nieuwigheden van CS5.5 staan erin! Nieuwe voorbeelden over effectief werken met gecombineerde technieken.

Het boek is af dus stay tuned!!

Handboek InDesign CS5.5
100% knowhow voor beginner en professional
Frans van der Geest
eBook PDF, 542 pagina's in kleur
Geschikt voor iPad en computerscherm, volledig navigeerbaar
Pearsons Education
ISBN: 978-90-430-2321-4




26 april 2011

Nieuwe update InDesign/InCopy 7.04

.
Een nieuwe CS5.5 in het vooruitzicht maar gelukkig worden de bugs in CS5 ook nog verholpen (waaronder de nare tabs uitlijn bug).
Ga naar Adobe voor de update van InDesign en InCopy versie 7.04
.

Verankerde objecten en objectstijlen

.
In een eerder bericht heb ik het gehad over de nieuwe manier waarop je verankerde objecten kunt maken in InDesign CS5.5. In CS5 werken verankerde objecten bijna hetzelfde maar je zult eerst moeten knippen/plakken om het object te verankeren.

Heb je eenmaal een object verankerd dan is het verschil dus van CS5 ten opzichte van CS5.5 dat in CS5.5 het object blijft staan op de pagina waar het stond (maar wel 'meeloopt' als de tekst verschuift) en in CS5 het object in de tekst staat als inline object.

De meeste opties die je wilt voor een verankerd object is dat het in de marge naast de tekst staat, of altijd bovenaan marge/aflopend bovenaan of altijd onderaan marge/aflopend onderaan en dat daarbij rekening wordt gehouden met de linker en rechterpagina positie.

Voor al deze standaard opties heb ik objectstijlen aangemaakt!

Je kunt het voorbeeldbestand hier downloaden. Kies in je eigen document in het Objectstijlen deelvenstermenu de optie 'Objectstijlen laden' en selecteer mijn gedownloade bestand: je hebt nu de objectstijlen geïmporteerd. Laad je de stijlen zonder een document open te hebben dan staan de stijlen altijd klaar in elk nieuw document.



.

20 april 2011

Geen slimme hulplijnen meer? Lees verder!

.
Ik kreeg een vraag van een collega die mij eerst ook voor een raadsel plaatste:
Hoewel Slimme hulplijnen aanstaan in de voorkeuren en onder het menu Weergave > Rasters en Hulplijnen een vinkje staat voor slimme hulplijnen, verschijnen ze niet bij het werken in InDesign!

Vreemder nog: de optie Slimme hulplijnen is zelfs grijs en niet aan- of uit te zetten!

Hoe komt dat nou? Dat blijkt 'm in de optie Documentraster magnetisch te zitten. Staat die optie aan bij Rasters en hulplijnen dan verschijnen de slimme hulplijnen niet en kun je ze niet aan- of uitzetten omdat het menu grijs is!

Raar maar waar. Zet de optie Documentraster magnetisch uit en je hebt de optie weer terug om slimme hulplijnen aan/uit te zetten en je ziet ze weer op de pagina tijdens het werken.





.

11 april 2011

InDesign (en Creative Suite) CS5.5

.

Velen wisten al dat het ging komen: een Creative Suite, en daarmee InDesign, versie CS5.5
Dat klopt: een tussen versie!
Dat was wel nodig om InDesign bij het eBook en iPad gebeuren te gaan betrekken. Dus wat is er nieuw?

Verbeterde eBook functies:
Je kunt nu elk object een specifieke eigenschap meegeven voor het straks exporteren naar ePub: zo kun je verscheidene objecten op een pagina groeperen en deze groep als één plaatje laten rasteren (denk aan een omslag gemaakt in InDesign dat uit meerdere kaders bestaat). Een Alt tekst (mogelijk te lezen uit metadata – XMP – van een geplaatst bestand) is in te voegen en gelabelde PDF opties zijn uitgebreid.



Je kunt exportlabels hangen aan alinea- en tekenstijlen zodat bij export bijvoorbeeld je lopende tekst altijd p als tag heeft bij het exporteren:



De hele ePub-export afhandeling is gewijzigd (opnieuw geschreven) je vindt het nu gewoon als export-optie wanneer je Bestand / Exporteren kiest. Veel van de object-export opties (zie boven) vind je hierin terug:




Maar, en dat is echt mooi, de volgorde waarin het bestand wordt geëxporteerd naar ePub (bijvoorbeeld alle afbeeldingen aan het eind van de tekst, hoofdstuk of juist verankerd in de tekst op plaats) kun je losmaken van de structuur waarin het (print) document is opgemaakt in InDesign via het nieuwe deelvenster Artikelen (ja, in de Nederlandse versie hebben we dus nu een deelvenster Artikel en een deelvenster Artikelen!).
Wanneer je nu exporteert kun je aangeven of de volgorde in bijvoorbeeld het ePub bestand die van het document is, die van een XML-structuur of die van het nieuwe Artikelen deelvenster!







Ok zijn de functies van Adobes Digital Publishing System nu geïntegreerd in InDesign CS5.5, je kunt dus gaan opmaken voor iPad en andere tablets zoals Android, Motorolo Zoom. Als je de preview hebt gezien weet je ongeveer hoe dit werkt (Overlay Creator en Content Builder die in CS5.5 Folio Maker is gedoopt).





Maar (ook al helpt het voor eBook publicaties) er zijn ook fraaie zaken voor de papier-ontwerper!
Met name Verankerde items (zie ook blogbericht over QXPress 9 hier). Verankerde items was nogal wat gedoe: eerst een object kopieren/knippen, dan in de tekst plakken en dan de objectinstellingen wijzigen. Slimme mensen hadden natuurlijk Objectstijlen voor verankerde items aangemaakt (zie ook een komend blogbericht hier) die met een klik het verankerde object op z'n plek zette,n maar toch...
In CS5.5 gaat dat sneller. We hebben een nieuw blauw vierkantje op de kaders (ja: dat is uit te zetten, zoals ook nu het automatisch oplichten van venster als je er met de cursor over zweeft, het is beiden nu een voorkeur -  veel mensen blij!). Pak het kader bij het blauwe vierkantje en sleep het in de tekst: je kader blijft op zijn plaats maar is nu verankerd in de tekst! (Hou Shift en Alt of beiden ingedrukt om de vertrouwde Verankerd object dialoog te zien of als in-line object te plaatsen). Nu nog een objectstijl en klaar!
Omdat een filmpje dat veel duidelijker maakt, zie hieronder (ja het begin is even een groen scherm, gewoon blijven kijken):






Teksten in document plaatsen en koppelen is Adobe's antwoord op Quarks gesynchroniseerde tekst. Exporteer een tekstkader op de pagina en plaats elders in je document: je hebt dan een moeder en kind tekst. Wijzigingen in de moeder-tekst worden automatisch doorgevoerd in de kind-tekst. Je kunt bepalen of opmaak daar ook onder valt. Kind-teksten worden getoond met een klein pictogram links bovenaan het tekstkader.




Wat kost dat?
Ja, het kost je geld: een update van InDesign CS5 naar InDesign CS5.5 kost je 149 euro. Een upgrade van de standaard (dus niet Master etc) CS5 suite naar de CS5.5 suite kost 349 euro. Maar Adobe gaat ook een abonnement op software (bijvoorbeeld 1 jaar) mogelijk maken  zoals Photoshop voor  35 euro excl. BTW per maand, Adobe Design Premium CS5.5 voor 89 euro excl. BTW per maand en Adobe Creative Suite 5.5 Master Collection voor 145 euro excl. BTW per maand.


Wanneer?
Je kunt al wel een pre-order plaatsen maar de exacte uitleverdatum is nog niet bekend, verwachting is begin mei.


En.. een snag:
CS5.5 documenten zijn niet zo te openen in CS5, het is net zoals CS4 > CS5: via idml :-(


En...CS6?
Lees dit van Adobe: CS5.5 gaat tevens gepaard met een verandering in Adobe's strategie met betrekking tot de product release cycle voor Creative Suite. Adobe is van plan om elke 24 maanden een volledig nieuwe versie van Creative Suite te introduceren. Tussentijds biedt het bedrijf ook belangrijke productupdates, te beginnen met Creative Suite 5.5, zodat de wereldwijde creatieve gemeenschap voorop blijft lopen op het gebied van contentcreatie.







.

6 april 2011

QuarkXPress 9 nu verkrijgbaar als demo: eerste gebruikerservaringen

.



In mijn blogbericht van 23 februari heb ik het al over de nieuwe versie QuarkXpress 9 gehad.
Vanaf nu kun je op de website van Quark een demo van versie 9 downloaden, Mac en Windows.

De software die nodig is om naar tablets, zoals de iPad, te publiceren laat nog even op zich wachten: nog zo'n drie maanden voordat je die kunt downloaden voor QuarkXPress 9...

Wat zal Adobe doen op 11 april? Ik weet het al maar ben tot 11 april onder NDA dus verklappen mag ik het pas op 11 april zelf hier op mijn blog!

Trouwens: raar, de release-datum (en de datum waarop je QuarkXPress 9 kunt kopen) is 26 april, maar de demo is een later met serienummer te registreren versie... ????
.

UPDATE:
Net geïnstalleerd en uitgeprobeerd: nog steeds Quark!
Verankerde items... wat een rare manier van doen zeg, eerst een anker-symbool maken in de tekst, dan een object selecteren dan dat object koppelen aan een geselecteerd anker-symbool. Knippen/plakken, vergeet het maar!



Ik snap wel wat ze willen - het object meteen verankeren zonder dat je het eerst in de tekst hoeft te plakken (zoals nu in InDesign) en daarna de opties moet wijzigen, maar dat kan binnenkort veel slimmer in InDesign, maar daarvoor moet je nog even wachten tot na 11 april!


Genummerde lijsten: de nummers komen links BUITEN het tekstkader te staan als je dat wilt of zoals je gewend bent in InDesign in het tekstkader met inspringen.






Heel mooi is Conditional styles (geneste stijlen) maar wat een ingewikkelde dialoog-vensters om iets voor elkaar te krijgen! Maar als ze werken, werken ze uitgebreider dan die van InDesign - zo lijkt het, maar InDesign heeft... GREP! En dat is pas echt fraai!
Maar goed, Quark kan met conditionele stijlen veel meer dan InDesign: je kunt namelijk ook alineastijlen gebruiken en conditional stijlen toepassen op meerdere alinea's.
Nadeel: tekenstijlen kun je nog steeds niet zoals in InDesign definiëren, zoals een tekenstijl VET of ROOD ongeacht het lettertype of corps. Elk lettertype en elk corps moet zijn eigen aparte tekenstijl krijgen. Laat je bijvoorbeeld het lettertype weg of vul je geen corpsgrootte in (zoals ik deed, gewend dat ik ben aan echte tekenstijlen van InDesign) dan gooit Quark er weer een dialoog tegenaan:


    


Enne... wat dacht je anno 2011 van deze Quark melding:


zoooo vorige eeuw!  ;-)




.

4 april 2011

OT: 16 GB RAM te koop (4 x 4GB voor Mac Pro vanaf 2009)

.
Omdat ik ben overgestapt naar 8GB DIMMs, heb ik 16GB geheugen te koop in 4 x 4 GB 1066 DDR3 ECC DIMMs voor Mac Pro vanaf 2009.
100 euro.
Wie interesse heeft weet mij wel te vinden ;-)
.

Speciaal kleurverloop

.
Voor een opdracht werd mij gevraagd om het thema van een drukker, CMYK te laten terugkomen in vlakken, lijnen enzovoort.
Lijnen en 'blokjes' moesten overal bestaan uit gelijke delen CMYK, zoals in onderstaand voorbeeld:







Nu had ik alles kunnen kopiëren, en plakken en uitlijnen in vier verschillende kleuren maar ik heb het anders aangepakt: met een kleurverloop.

Een kleurverloop wordt meestal gebruikt om een kleur zacht in de andere over te laten lopen, maar het kan ook hard:
Ik heb in het kleurverloop zes stoppertjes aangemaakt met, in volgorde de kleuren C, M, M, Y, Y, K. In onderstaand screenshot staan ze nog naast elkaar:





De 'truc' is nu om steeds twee stoppertjes exact bovenop elkaar te zetten met positie:
De eerste twee, C en M op 25, de derde en vierde M en Y op 50 de de laatste twee Y en K op 75.


  


Nu kun je elk kader of lijn dit verloop geven en ze zullen dan meteen bestaan uit gelijke delen CMYK!
Omlijningen zijn wat lastiger, deze moet je een beetje aanpassen (dat zie je ook in het voorbeeld bovenaan) om ze 'gelijk' te krijgen.
.
.